søndag 19. juni 2011

Om ordet barnefri

Her en dag leste jeg et utrolig bra og tankevekkende stykke i lokalavisen. Faktisk er det så bra at jeg bare må dele det med dere :)

Jeg elsker ord. Gjennom dem kan jeg opprette relasjoner, sette ord på tanker og følelser. Gjennom ord kan jeg forstå, oppdage og lære.
Det dukker stadig opp nye ord, og gjennom våre digitaliserte liv formidles ordene som ild i tørt gress. Vi tar dem i bruk av i vår daglig- tale.


Ett ord som brukes stadig oftere er barnefri. Vi proklamerer vår nyervervede «fri fra barn» på Facebook, i telefonen, til naboen over hagegjerdet eller sender glade sms’er i håp om at andre også har barnefri og kan leke med oss.


Jeg har tenkt på hvordan dette oppleves for dem vi tar fri ifra – barna våre. Hvordan ville jeg som tiåring likt å høre mamma kvitre som en lerkefugl i sin røde tastafon at hun endelig hadde fri fra oss og kunne finne på noe gøy?

Jeg husker at jeg hadde barnevakt når mine foreldre dro ut for å være sammen med venner, og jeg likte godt å få være alene hjemme da jeg ble gammel nok til det. Jeg kunne nyte stillheten og friheten i noen timer. Jeg hadde «voksenfri».
Det som slår meg er at vi bruker barnefri som et festord. Vi bruker det nesten som «hipp hipp hurra». Det sies med glede i stemmen og forventning i blikket. Vi gleder oss til å gjøre «voksenting» og nyte barnefri. Vi lar våre barn ta del i og overhøre vår begeistring over å få fri fra dem.

Jeg er så heldig at ungene stadig er hos besteforeldre eller venner på overnatting. Jeg har ganske ofte barnevakt. Jeg koser meg stort med min «Frøydistid» hvor jeg gjør «Frøydisting». Jeg bruker tiden til å slappe av og til å ha det gøy med venner. Jeg lader opp for å levere best mulig kvalitet i det som er «barnetid».
Men jeg unngår å bruke ordet barnefri. Jeg er litt redd for å bruke det og har en liten frykt for at jeg skal gi barna inntrykk av at jeg koser meg mer med «barnefri» enn med «barnetid». Jeg er litt redd for å glemme at det kan være rart, og til og med litt sårt, for ungene mine å høre meg snakke om at jeg skal ha fri fra dem. Jeg er ikke helt sikker, og derfor har jeg bare holdt meg til det gode gamle ordet barnevakt. Det ordet jeg vokste opp med. Jeg vet at jeg syntes det var helt greit å høre. Jeg har barnevakt når jeg skal gjøre «Frøydisting». Noen «vakter» over mine barn slik at jeg kan få litt tid til å gjøre mine ting og kose meg med «voksentid». Jeg leverer bedre «barnetid» med litt barnefri og ungene synes sikker det er fint med litt «mammafri» også.
Men de vet ikke at jeg skal ha barnefri, de vet bare at de skal ha barnevakt.

Frøydis Straume

Jeg kjenner jeg blir veldig engasjert av slike innlegg.. Jeg kjenner det er bra å få en påminnelse om ordene jeg bruker når barna er i nærheten.. Jeg har skrevet om noe av det samme i et innlegg på bloggen tidligere. Jeg har hørt foreldre si dette høyt mens barna hører på:” Jeg gleder meg bare SÅ til ferien er over og skolen begynner igjen. Jeg takler bare ikke å være sammen med ungene så lenge av gangen! “ Eller: “Ungene går meg på nervene, jeg klarer bare ikke en dag til med de!”  Her en dag fikk jeg meg en skikkelig tankevekker selv, når 10 åringen kom sent ut i stuen til meg , etter hun var lagt. Hun hadde tårer i øynene og sa: “unnskyld mamma!” . “hva?” sa jeg “unnskyld for hva?” –“ fordi jeg gjør deg så sliten!” sa hun..Jeg krympet meg der jeg satt og fikk så vondt i hjertet , da hadde hun overhørt at jeg hadde sagt noe til  mannen om at jeg var så sliten i hodet av ungene den dagen..Mere skal altså ikke til!! Jeg kunne sagt at jeg var litt sliten i hodet og latt være å nevne ungene mine..Jeg har alltid prøvd å være bevisst på hva som kan virke negativt på de, og det er bare å innrømme at jeg må bli enda flinkere.

Jeg vil ikke at barna skal merke at de er årsaken til at jeg noen ganger trenger litt alenetid(ja, for tro du meg- det trenger jeg!). Jeg vil heller at de skal føle seg ønsket og elsket..hele tiden!

15 kommentarer:

 1. Enig med deg, det er kjekt å bli minnet på hvilke ord en bruker. Jeg kommer iallefall til å tenke mer på det etter dette.

  Ønsker deg en fin søndag sammen med familien din.

  Kjempe fine bilder i headeren din. Jeg synes det er så fint bilde av ungene på brygga.-)

  Sommer hilsen fra Annfrid

  SvarSlett
 2. Så utrolig sant!! En tankevekker som det kan være greit å ta inn over seg.. Tror aldri jeg har brukt ordet barnefri, men har sikkert sagt andre ubetenksomme ting som kan gjøre vondt i et barnehjerte. Her kan vi nok alle gå litt i oss selv.

  Håper du har det bra borte i gata..:) Jeg kooooser meg med innedag med "gjengen min".

  SvarSlett
 3. Så godt det var å lese dette!! Er bare så enig med deg!
  Vi må ikke glemme at det bare er en kort periode i livet vi har små barn....så la oss nyte det :o)
  Mine fire er store nå....den yngste er 17....og tiden har bare rast avgårde! Med tiden blir det nok barnefri og voksentid for oss alle!

  ha en fortsatt fin dag :o)

  SvarSlett
 4. Hei vennen min:) Ja, det innlegget fikk meg til å stoppe opp og tenke også! Jeg har jo selv brukt ordet barnefri, men har faktisk aldri tenkt på at det kan oppfattes negativt! Jeg håper også at mine barn skal føle seg elsket og ønsket, selv når man er aldri så trøtt og sliten... Håper dere har en koselig dag i regnværet! Om vi ikke rekker å treffes før dere drar til DK, MÅ vi ihvertfall møtes rett etterpå! klem

  SvarSlett
 5. Tankevekkende innlegg. Viktige ting å tenke over.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Dette var god lesing. Jeg satt bare å nikket under hele innlegget. Jeg vet hvor etterlengtet og godt det er når man endelig får litt pusterom og voksentid, men jeg liker heller ikke ordet barneFRI.Jeg synes det er bedre å fokusere på det du fyller tiden med, den tiden du ikke har barna. Jeg pleier heller å si: det skal bli godt med litt kjærestetid!!Eller at det skal bli godt med venninnetid, eller bare meg-selv-tid.

  Jeg synes det er så fint at du skriver om det, for det er så lett å formidle feil budskap til de man elsker mest(som man av og til bare må ha litt "fri" fra)

  Selv kan jeg ta meg selv i å si til mannen: nå er det nok, nå orker jeg ikke mer..jeg klarer ikke tenke med all denne skrikingen!!! Det er jammen ikke lett å velge sine ord med omhu. Men ordet barnefri..det har jeg aldri likt helt..

  Dette fikk meg til å tenke litt, og i skrivende stund er jeg ganske så sliten og kan ikke legge skjul på at jeg ser litt frem til at 2 av barna skal i barnahagehagen imorgen. Og jeg tror jeg sa nettopp det høyt i stad..uff. Nå må jeg ned å synge litt til på sengekanten, og snakke litt om at en sliten mamma kan si dumme ting!

  SvarSlett
 8. Bra innlegg, Merethe! Her hadde eg nettopp kvelsdsbønnen med barna og eg ba om at me må ha en god sommer hele familien... åtta veker med sommerferie ER en utfordring for meg, men eg har bestemmt meg for at det ska bli en fin tid for både små og store i huset! Og takket din innlegg så har eg også bestemmt at når eg lengter etter alenetid så ska ikkje ongane få høre det!

  SvarSlett
 9. viktige ting å tenke over.
  Prøver å vinkle "barnefri" litt annerledes - med feks at de "får lov til å besøke" den eller den.... Vi trenger vel alle en pustepause innimellom.
  Ha en fin, fin uke!
  (jeg gleder meg faktisk til ungene skal ha ferie. Da slipper vi å stå opp så tidlig og stresse med frokost og matpakker)

  SvarSlett
 10. Ja det var virkelig et tankevekkende innlegg.
  Ordene våre er veldig viktige.
  JEg sa her en dag til min sønn på snart 19 år. Du er dum, fordi jeg syns han gjorde noen dumme valg. Han reagerte momentant, fordi han heldigvis ikke er vandt med at jeg sier slik. Han er også heldigvis voksen nok til å forstå hva jeg mente da jeg forklarte at det var hans valg jeg syns var dumme. Så han godtok heldigvis det. Men ja, våre ord kan såre, uansett hvor store ungene våre er.
  Ønsker deg ei herlig uke sammen med dine kjære :)

  SvarSlett
 11. Eg kunne ikkje vore meir enig, så bra at du tar opp temaet!!

  SvarSlett
 12. Tusen takk for den koselige kommentaren på mitt supermamma-innlegg, det varmet :) Fin tirsdags kveld til deg og dine :)

  SvarSlett
 13. Det er viktig å tenke på hva man sier foran barna, og kjempefint at noen setter fokus på det.
  Jeg har ikke brukt ordet barnefri foran barna (ikke som jeg kan huske i alle fall).
  Det er et ord jeg har hørt av andre, og så begynner man kanskje lett å bruke det selv, uten å tenke over det.
  Jeg synes heller ikke noe om begrepet å ha "fri fra barna", men heller kalle det for voksentid eller egentid.

  Ha en fin kveld!
  Klem Kristine

  SvarSlett
 14. Veldig bra innlegg du har her. Jeg har opplevd det samme som deg; nemlig at eldstejenta vår har kommet og sagt at hun er lei for at de gjør meg så sliten. Uff, jeg fikk helt vondt av henne og forklarte at det ikke er DE som gjør meg sliten (selv om det noen ganger nok ER det), men alt det andre jeg har å tenke på. Ordet barnefri tror jeg aldri jeg bruker, hverken når barna hører det eller ellers. Jeg pleier å si noe sånt som at mamma og pappa skal ha en fin stund sammen, og snakke om voksenting, åsså skal jentene få finne på noe hyggelig sammen med bestemor.
  Det hendre jeg selv synes jeg har vært for streng eller kunne reagert annerledes. Men da snakker jeg med dem etterpå, og prøver å forklare at jeg er sliten av helt andre årsaker, og at jeg er heldig som får være mamma til dem. Jeg pleier normalt å være bevisst på hva jeg sier, sånn at barna ikke skal oppfatte utsagt om dem selv som negative. Men man er jo bare menneske, og noen ganger glipper det. Tusen takk for påminnelsen! :-)

  Ha en fin dag!

  Klem, Turid

  SvarSlett
 15. Åh det var fine ord, fint skrevet. Dette skal jeg ta til meg, selvom jeg aldri sier barnefri, så kan jeg ta meg i å "klage" når ungene kan høre det. Jeg legger meg til som følger her, koselig å følge noen som hører til i samme menighet:)

  SvarSlett